Excursió al Castell de Colltort

Una excursió totalment senyalitzada de 30 minuts a peu des de la casa de Mas Colltort, des del Castell podreu veure unes de les millors panoràmiques de la comarca. Un indret ideal per observar gran part dels 42 cons volcànics de La Garrotxa des d'un punt de vista més aeri.

El Castell de Sant Iscle de Colltort, mirador dels volcans, està situat a la carena formada per la Serra del Corb (ponent) i la Serra de Finestres (llevant) a 847 metres d’altitud. 

Per arribar al Castell de Colltort des del nord s’assoleix la collada de Font Pobra i es resseguiex la carena vers ponent, mentre que des dels sud, el camí acaba a la mateixa collada accedint-hi des de Sant Feliu de Pallerols.

Història del castell de colltort

El Castell de Colltort, conjuntament amb la parròquia i la Vall de Sant Iscle són esmentades en el testament del Tallaferro Bernat I de Besalú de l’any 1020 o 1021, el testador, entre els molts llegats que féu al seu fill i successor Guillem, li concedí aquest castell.

Tres anys abans però, hi ha referència al “castro de collo Tortuensi” en la dotació del bisbat de Besalú. En aquesta documentació també s’esmenta el proper Castell de Finestres, fet que es repeteix en la venda de l’alou de La Cot a l’abat de Besalú l'any (1028) donat que els castells de Colltort i Finestres sempre han tingut històricament una vida comuna.

Cap a l’any 1698 el Castell de Colltort va anar perdent la seva funció defensiva i poc a poc s’anà enderrocant, quedant actualment només part dels seus murs des d’on s’albira una magnífica panoràmica de la zona volcànica de la Garrotxa.

Itinerari Mas Colltort - Castell de Colltort - La Fageda d'en Jordà - VolcÀ de Can Tià

Mapa itinerari Castell Colltort, la Fageda i volca Can Tià